Bankieren op LowCode: De verborgen dingen die digitale banksystemen verpesten.
4 min. leestijd

Bankieren op LowCode: De verborgen dingen die digitale banksystemen verpesten.

Tot nu toe bestond het LowCode meesterwerk voornamelijk uit op maat gemaakte applicaties (gebouwd door “burger”
ontwikkelaars) – die, soort van, spectraal tegenovergesteld zijn van kern softwareplatformen gebouwd door professionele programmeurs.

Het tij keert zich nu.

Softwareplatformen, met name in de bankwereld, omarmen zelfs de LowCode mogelijkheden.bankieren op lowcode

Maar eerst, de achtergrond: Het is geen geheim dat banken en alle financiële tussenpersonen in het algemeen zich haasten om hun bedrijf digitaal te innoveren. We weten dat deze interventies gericht zijn op zowel top- als bottom-line en daarbij bottom-line beïnvloeden.

Tegelijkertijd wordt snelheid, wendbaarheid en eenvoud in de bedrijfsvoering betracht. Voeg daarbij de tegenwind door pandemie veroorzaakte kredietverliezen, gedempte inkomsten door lage rente, de opkomst van challenger-banken die alleen digitaal zijn en fintechs die dreigen nieuwe niet-rentebedrijfsmodellen bij op. Dan heb in de komende 4-5 jaar een echte test voor de veerkracht van de banken.

Om het thema digitale innovatie en technologische transformatie waar te maken, moeten banken banksoftware kopen of bouwen op basis van deze onderstaande pijlers.

4 fundamentele pijlers:

 1. API-marktplaatsen worden steeds meer de kern van digitale banken om
  het bereik van hun intellectuele eigendom uit te breiden, de toegang te democratiseren en een wijd net uit te werpen.
 2. Cloud-native of cloud-ready – ontworpen of geporteerd naar de publieke cloud; service
  mesh-klaar voor hybride of multi-cloud omgevingen.
 3. Component gebaseerd en aanpasbaar – inspelen op uiteenlopende behoeften van klanten in een wendbare, goedkope en een zelfbedieningsmanier.
 4. Ecosystemen mogelijk maken – als banken op de lange termijn relevant willen blijven, moeten zij een wereld van co-opetitie, en de basis leggen voor dienstenaanbod en bedrijfsmodellen die nieuwe waarde kunnen creëren.

Marktleidende digitale banksystemen maken steeds meer gebruik van LowCode mogelijkheden als een belangrijke tussenkomst.

Hier zijn 4 waardepolen die LowCode oplevert voor leveranciers van banksystemen:

 1. Versnellen – met behulp van een eigen of een derde partij LowCode platform, kunnen aanbieders aanzienlijk versnellen van de ontwikkeling van serieuze, cloud-native modules, componenten en applicaties.
 2. Moderniseren – Door gebruik te maken van een beschikbare API backplane, kan een LowCode studio consument-grade, responsieve front-ends (UI / UX) genereren, waardoor een snelle modernisering mogelijk is.
 3. Optimaliseren – Een LowCode ingeschakeld of geïnfundeerd bancair systeem stelt banken in staat om zelf bepaalde delen van een digitale bankkern of applicatieportfolio te configureren. Ook kunt u professionele diensten van de leverancier samen stellen. De leverancier/klant evolueert dan naar een hoger niveau.
 4. profileren– Een op maat gemaakt LowCode platform met branchespecifieke componenten kan worden aangeboden als een laag voor een bancaire API-portfolio. Om het
  ecosysteem voor de klant van de aanbieder te openen en het proces voor derden drastisch te vergemakkelijken, gebruiken partijen gedemocratiseerde middelen om een overvloed aan applicaties snel te bouwen

Kortom, LowCode + Banksoftware = Resultaten van digitale innovatie en tech transformatie.

Temenos, een Zwitserse leverancier van banksystemen, kocht in 2019 Kony (een SaaS-bedrijf voor digitaal bankieren bedrijf en een LowCode platformverkoper) voor 600 miljoen dollar. EdgeVerve, een volledige dochteronderneming van Infosys, een leverancier van IT-advies en -diensten van 14 miljard dollar, heeft LowCode mogelijkheid in zijn Finacle Digital Engagement Suite per toonaangevende analisten die digitale banksystemen profileren.

Medio 2020 is de nieuwe leverancier van samenstelbare bankplatformen Mambu, een samenwerking met het in Argentinië gevestigde Veritran, een leverancier van
LowCode platform provider, voor de Latijns-Amerikaanse markt.

Volgens Forrester zijn EdgeVerve en Temenos leiders in hun Wave-rapporten over digitale bankplatformen (verwerking en betrokkenheid) voor 2019 en 2020. Mambu is
een Challenger volgens Gartner’s Magic Quadrant voor Retail Core Banking. LowCode lijkt duidelijk gecorreleerd te zijn met leiderschap in het bancaire
software domein. We mogen verwachten dat andere toonaangevende spelers – TCS, Oracle, Finastra, en FIS – dit voorbeeld zullen volgen. En toekomstige bankplatformsen met slankere digitale kernen zullen alleen maar dienen om van de ingebedde toepassing en de verspreiding van LowCode mogelijkheden. Ongeacht of van eigen bodem of van LowCode platformleveranciers van derden.

Heeft de COVID-19 pandemie invloed op de ontwikkeling van LowCode platformen?

Covid-19 in de LowCode

Een recent McKinsey-rapport over de banksector wijst erop dat de COVID-19 pandemie 3,7 triljoen dollar aan inkomsten, meer dan de helft van de totale inkomsten van de financiële bemiddelingssector, zal worden gederfd en nooit meer terug zal komen. In datzelfde scenario zou het rendement op eigen vermogen dalen van 8,9% in 2019 tot 1,5% in 2021, met Noord-Amerika als dieptepunt van -1,1%. Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Het rapport wijst erop dat er ook een hoopvol beeld is. Als banken het harde werk doen op het gebied van productiviteit en kapitaalbeheer, kan hun ROE terugkeren naar het niveau van voor de pandemie tegen 2024.

Wat heeft dit alles te maken met LowCode ontwikkeling?

(Hint: LowCode => hoge productiviteit)

2024 wacht op de veerkrachtige en getransformeerde banksector.

Referenties:

The Forrester WaveTM: Digital Banking Processing Platforms (Corporate Banking), Q3
2020; The Forrester WaveTM: Digital Banking Engagement Platforms, Q3 2019
Gartner Magic Quadrant voor wereldwijde retail core banking – augustus 2020
McKinsey’s Global Banking Annual Review | McKinsey

Over de schrijver
WaveMaker is een toonaangevend Java low-code platform dat professionals helpt snel moderne, schaalbare en veilige software producten en applicaties te bouwen. Opgericht door een team van Java middleware technologie-experts, is de missie van WaveMaker om programmeurs uit te rusten met een flexibel low-code platform dat abstractie kan bieden en de resultaten van core software development teams kan vergroten.
Reactie plaatsen