De toekomst van LowCode is open
5 min. leestijd

De toekomst van LowCode is open

De LowCode markt kent een razendsnelle opkomst over de hele wereld, nu bedrijven proberen bij te blijven met de digitaliseringseisen en krimpende IT-budgetten. Zelfs nu we getuige zijn van een toenemende adoptie van LowCode onder zowel professionele als particuliere ontwikkelaars, dringt zich een intrigerende vraag op. Wat ligt er in het verschiet voor LowCode? En zou het ooit een mainstream benadering kunnen worden voor moderne ontwikkelteams?

Het antwoord zou wel eens een open source, LowCode platform kunnen zijn dat een hoge productiviteit biedt. Terwijl het naadloze integratie ondersteunt met de algemene structuur van moderne software ontwikkelingspraktijken binnen een onderneming.

Het is haalbaar om aan te nemen dat LowCode zal evolueren naar open LowCode, wat zal resulteren in meer innovatie en wendbaarheid.

Om verder te begrijpen wat dit betekent, gaan we er wat dieper in duiken.

Wat zijn open systemen?

Volgens Wikipedia, zijn open systemen computersystemen die een combinatie van interoperabiliteit, portabiliteit en open software standaarden bieden.

In de loop der jaren heeft de software-industrie grote voordelen ondervonden van het ontwerpen, implementeren en gebruiken van open systemen. TCP/IP-protocolnormen, UNIX-systemen, webbrowsers, REST API’s. Dit zijn allemaal lichtende voorbeelden van open standaarden die zeer succesvol zijn geworden en op grote schaal zijn toegepast. Door open te blijven, maakten ze meer interoperabiliteit mogelijk, stroomlijnden ze de ontwikkeling en bevorderden ze snelle innovatie.

LowCode bevindt zich nu in een kritieke fase van zijn adoptiecurve. De voorbije jaren hebben we gezien hoe burgerontwikkelaars met succes schaduw, IT implementeerden met LowCode en in een adembenemend tempo applicaties produceerden. Vandaag zijn LowCode platformen gehard voor enterprise gebruik, zijn ze geprogrammeerd om de schaalbaarheid en beveiligingsbehoeften van een complexe applicatie te begrijpen en hebben ze voldoende integratiemogelijkheden om naadloos aan te sluiten bij bestaande tools en technologieën. Als gevolg daarvan zien we nu een grotere adoptie van LowCode binnen de professionele ontwikkelgemeenschap. Die een diverse set van use-cases bestrijkt, van eenvoudige dashboards tot complexe applicaties. De natuurlijke volgende evolutie van LowCode is dat het mainstream wordt binnen enterprise IT. En gebruikt wordt om bedrijfskritische applicaties en systemen te bouwen.

Hoe ziet deze volgende fase eruit voor de ontwikkeling van applicaties?

De benaderingen en technieken van moderne software ontwikkelteams zijn drastisch veranderd om te voldoen aan de eisen software-enabled business. Developer velocity en organizational agility zijn belangrijke maatstaven geworden voor goed presterende software ontwikkelteams, omdat deze maatstaven een directe correlatie hebben met software excellentie en superieure business performance. Volgens een onderzoeksrapport van McKinsey hebben teams die tot het hoogste kwartiel behoren wat betreft ontwikkelaarssnelheid een 60% hoger totaal aandeelhoudersrendement en 20% hogere operationele marges. Dergelijke teams kunnen sneller experimenteren en code zonder vertragingen vrijgeven voor productie.

Aangezien applicatieteams LowCode blijven omarmen voor mainstream ontwikkeling, is het van vitaal belang dat LowCode platforms ontwikkelaars ondersteunen. Zodat ze worden aangemoedigd om moderne best practices voor applicatieontwikkeling en levering toe te passen. LowCode moet de werkwijzen en workflow van een ontwikkelaar zo min mogelijk verstoren. Ook is het belangrijk dat LowCode naadloos kan integreren met de architectuur van de bedrijfsapplicatie. Dit kan gebeuren als een LowCode platform gebaseerd is op open standaarden en flexibel is. Zodat de rest van de bedrijfsapplicatie-infrastructuur ermee kan coëxisteren.

Ontwikkelaar-centrische functies

Ontwikkelaars houden van controle, flexibiliteit en een uniforme ervaring. Ze vinden het prettig om vast te houden aan hun voorkeurstalen, -tools en -workflows voor de ontwikkeling en levering van applicaties. Een LowCode platform dat productiviteit biedt met evenveel flexibiliteit, met een focus op het bouwen van robuuste enterprise-architectuur, zal zeker de toekomst van applicatieontwikkeling zijn. Platforms moeten zich richten op het bieden van een uniforme ontwikkelaarservaring in de concept-, ontwerp-, integratie-, ontwikkelings- en implementatiefasen van de app-levenscyclus, waarbij gebruik wordt gemaakt van een technologiestack die modern, best-of-breed en cloud-native is. Het is belangrijk om ontwikkelaars een manier te bieden om externe innovaties gemakkelijk in het LowCode platform in te brengen.

Visualisatie, maatwerk en eigenaarschap

Veel LowCode platformen genereren niet 100% van de code van een applicatie. De meeste code die door propriëtaire platformen wordt gegenereerd is ook propriëtair, en blijft vaak verborgen en niet gemakkelijk toegankelijk of uitbreidbaar. Een platform dat op open standaarden gebaseerde, echte code genereert is een grote troef. Vooral voor professionele ontwikkelaars die complexe applicaties bouwen die uitgebreide aanpassingen en diepgaande integratie met enterprise tooling vereisen. (beveiliging, testen, debugging, integratie, enz.). De gegenereerde code moet gebaseerd zijn op ontwikkelaar-vriendelijke, best-of-breed applicatie stacks en standaard design patterns. Op deze manier zijn de applicatieteams volledig vertrouwd met en begrijpen ze de code. Door volledige export van de code mogelijk te maken, kunnen teams eigenaar worden van de code die door het platform is gemaakt.

Flexibele applicatiearchitectuur

De applicatiearchitectuur moet losjes gekoppeld zijn, microservices en micro front-ends ondersteunen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gebouwd, ingezet en geschaald. Op deze manier kan de architectuur gemakkelijk cloud-native applicatieontwikkeling ondersteunen. Ook alle andere aspecten van de levenscyclus van de applicatie moeten plug-and-play mogelijkheden bieden. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, het inpluggen van aangepaste UI-componenten (widgets, sjablonen), aangepaste security providers, aangepaste back-end code, logging frameworks, event driven systemen, enz. Een plug-and-play model zorgt ervoor dat ontwikkelteams aangepaste providers kunnen integreren die zijn afgestemd op de onderneming.

Best practices voor moderne ontwikkeling

Moderne praktijken voor het ontwikkelen van applicaties zijn geëvolueerd om teams in staat te stellen sneller te experimenteren en code vrij te geven voor productie in een nog nooit eerder vertoond tempo. Optimalisaties in performance en schaalbaarheid hebben geresulteerd in applicaties die miljoenen eindgebruikers kunnen ondersteunen. Nu ontwikkelaars warmlopen voor LowCode, moeten de platforms in lijn zijn met alle moderne ontwikkelpraktijken en deze implementeren tijdens het bouwen van applicaties. Het idee is om de wrijving in de reis van een ontwikkelaar naar LowCode te minimaliseren. Zodat ze gebruik kunnen blijven maken van dezelfde ontwerpprincipes, applicatie-tooling en enterprise-integraties als ze doen in de complexe programmeerwereld.

Infrastructuur-als-Code (IaC)

Ontwikkelaars hebben een manier nodig om software continu uit te rollen. Zodat er altijd een versie van de applicatie klaar is voor productie. LowCode platforms moeten een IaC-optie ondersteunen, zodat de gegenereerde code altijd naadloos kan worden uitgerold op de infrastructuur van de ontwikkelaar naar keuze. Platformen moeten integreren met build-, test- en release-systemen (versiecontrolesystemen, CI/CD, artifact repos, container image repos, Kubernetes clusters en publieke of private cloud instances, bijvoorbeeld). Op deze manier worden door LowCode gebouwde artefacten continu geïntegreerd en uitgerold naar de operationele systemen van de onderneming.

LowCode bevindt zich op een buigpunt binnen ondernemingen, nu het het platform bij uitstek wordt voor digitale transformatie en applicatiemodernisering. Dit is de kans voor LowCode platforms om een belangrijk ingrediënt te worden van een enterprise applicatie-architectuur. Met een open LowCode benadering kunnen applicatieontwikkelingsteams profiteren van de onderliggende best practices die binnen de organisatie gangbaar zijn.

LowCode is iet louter een productiviteitstool; het heeft het potentieel om een technologische en culturele katalysator te zijn die bedrijfsinnovatie en bedrijfsflexibiliteit stimuleert.

Wil jij WaveMaker vergelijken met andere LowCode platformen? Dat kan met de LowCode Experts! 
Over de schrijver
WaveMaker is een toonaangevend Java low-code platform dat professionals helpt snel moderne, schaalbare en veilige software producten en applicaties te bouwen. Opgericht door een team van Java middleware technologie-experts, is de missie van WaveMaker om programmeurs uit te rusten met een flexibel low-code platform dat abstractie kan bieden en de resultaten van core software development teams kan vergroten.
Reactie plaatsen