Heeft jouw LowCode platform jou nog steeds in een Lock-in?
8 min. leestijd

Heeft jouw LowCode platform jou nog steeds in een Lock-in?

Is dit u ook overkomen? U wilt een applicatie bouwen binnen enkele weken. U vindt een LowCode platform dat u in staat stelt om snel een applicatie te bouwen, met slechts een klein team van professionele ontwikkelaars. Na het bouwen van een op maat gemaakte applicatie besluit u om over te stappen naar een ander platform. Dat is wanneer u zich realiseert dat u “locked-in” bent!

Het LowCode platform dat u gebruikte, genereerde propriëtaire code en het vereiste een abonnement om applicaties onafhankelijk te draaien. U heeft problemen met toegang tot en controle van gegevens, aangezien het platform gebruik maakt van propriëtaire technologieën. Verder is Code onderhoud en toegang tot bibliotheken een uitdaging.

Vendor lock ins” zijn een uitdaging waar veel ontwikkelaars, architecten en applicatieteams mee te maken krijgen als ze applicaties op verschillende platformen gebruiken of verplaatsen. Om deze uitdaging aan te pakken en te begrijpen in welke mate je locked-in zou kunnen zijn, moet je eerst een aantal van deze vragen stellen:

  • Zijn de op het platform gebouwde applicaties onafhankelijk?
  • Kunnen applicaties draaien zonder afhankelijkheden of heb je een abonnement nodig?
  • Is het platform open en flexibel om interoperabiliteit van IDE’s in twee richtingen mogelijk te maken?
  • Biedt het platform een eenvoudige manier om gegevens te openen en te exporteren?
  • Helpt het platform om eenvoudig API’s te maken, te delen en te gebruiken?
  • Biedt het een open-source bibliotheek, zodat diepere aanpassingen vrij zijn van lock-in?
  • Is de prijsstelling en de licentie optie toekomstbestendig?

Lock-In is niet binair. Het is niet zwart of wit.

In het boek van Gregor Hohpe, The Software Architect Elevator, vertelt hij hoe moderne ‘liftarchitecten’ een belangrijke rol spelen bij het op één lijn brengen van organisaties en technologie, het verminderen van frictie en het in kaart brengen van een transformatietraject. Wanneer zij ‘met de lift gaan’ van het penthouse (waar de bedrijfsstrategie plaatsvindt) naar de machinekamer (waar technologieën worden geïmplementeerd) begrijpen zij dat een gemeenschappelijk kenmerk in systeemontwerp zoals lock-in niet binair is, het is niet zwart-wit.

De attributen van een “lock-in” komen in verschillende dimensies, in de vorm van een platform-, code-, of vendor lock ins. De aanpak om lock-in te begrijpen kan niet op een alles-of-niets manier zijn. De lock-in moet worden bekeken over de gehele levenscyclus van de applicatie ontwikkeling en de implementatie, op een breder niveau in termen van bedrijfs-/leverancier-, platform- en code-lock-in. En hoewel de verleidelijke propositie van LowCode is om applicaties sneller te bouwen met kleinere teams, moet u rekening houden met de verschillende dimensies van een lock-in om de echte waarde van LowCode te ontsluiten.

De echte waarde van LowCode is hoe het een lock-in op verschillende dimensies aanpakt.

Platform Lock-In. Kunt u applicaties draaien op de infrastructuur van uw keuze?

Zodra u een applicatie heeft gebouwd, is de vraag of het platform u in staat stelt applicaties te draaien op de infrastructuur van uw keuze: op locatie, privé of in de cloud? Hoe zeker bent u van de kosten voor het draaien van uw applicaties over pakweg een jaar of vijf? Om te voorkomen dat u vastzit aan een LowCode platform, moet u nagaan hoe uw applicaties in de toekomst zullen worden uitgevoerd, op welk type infrastructuur, en andere factoren zoals toegankelijkheid, schaalbaarheid en overdraagbaarheid.

Door hybride en multi-cloud app-implementaties te ondersteunen, maken LowCode platforms het mogelijk om applicaties te draaien op de infrastructuur van uw keuze. Met het toenemende belang van het leveren en implementeren van applicaties op cloud-infrastructuur, kunt u de infra-TCO verlagen door gebruik te maken van containertechnologie. Docker containerization helpt u om uw IT-applicatie-infrastructuur sneller te beheren dan VM’s en maakt portabiliteit van workloads tussen cloud vendors mogelijk. LowCode platforms die cloud-native architectuur ondersteunen en auto-containerization en applicatie levering hebben geïntegreerd, kunnen u helpen naadloos applicaties in te zetten en te schalen op de infrastructuur van uw keuze.

Code Lock-In. Kan de automatisch gegenereerde code worden uitgebreid en aangepast?

U kunt op verschillende manieren aan een platform vastzitten, van eigen diensten op applicatieniveau tot controle over de bijbehorende toegangsrechten. Bovendien is het exporteren en opnieuw importeren van projecten bij het veranderen van platform een vervelende aangelegenheid. Doordat code moet worden gekopieerd en geplakt, wordt het ontwikkelingsproces tijdrovend en foutgevoelig.

Aangezien het grootste deel van de code automatisch wordt gegenereerd door een low code platform, is de kwaliteit van de code, de flexibiliteit om uit te breiden en aan te passen, iets waar ontwikkelteams bijzondere aandacht aan moeten besteden. Platformen met weinig code, waarbij de ontwikkelaar centraal staat, hanteren een op standaarden gebaseerde ‘echte code-achterkant’-aanpak. Dit zorgt voor uitbreidbare code in de toekomst en interoperabiliteit van codewijzigingen tussen ingebouwde editors en externe IDE’s. (Integrated Development Environment)

Open Standards stack WaveMaker

Distribueer applicaties vrij zonder zorgen over lock-in aan vendor specifieke frameworks. Het Low Code platform dat u kiest, moet gebouwd zijn op een technologie stack die gebaseerd is op open standaarden, een die u in staat stelt om applicaties te distribueren zonder zorgen over licenties, en zonder een lock-in aan leverancier specifieke frameworks.

Schrijf en breid aangepaste code uit in een IDE naar keuze. Een ander aspect van een code lock-in ontstaat wanneer u applicaties moet bouwen op één platform en deze moet gebruiken in een aangepaste Integrated Development Environment (IDE) van uw keuze.

Om het beheer van de levenscyclus van applicaties te optimaliseren, biedt low code een unieke ontwikkel ervaring. De IDE-synchronisatiefunctie in low code platforms stelt u in staat om aangepaste code die is geschreven in een IDE naar keuze, zoals Eclipse of IntelliJ, te combineren met de platform componenten.
Als u wilt weten hoe u naadloos projectwijzigingen kunt synchroniseren tussen ons low code platform en de IDE van uw keuze, bekijk dan de Studio WorkSpace Sync Plugin. Met deze plugin kunt u de laatste projectwijzigingen op het platform ophalen en ervoor zorgen dat deze worden toegepast op de IDE-code, u kunt IDE-wijzigingen naar het platform pushen en projecten synchroniseren.

WaveMaker studio workpace sync plugin

Houd er rekening mee dat wanneer u van leverancier verandert, u ook overstapt op een nieuw product. U zou kunnen worden opgesloten in een product omdat het moeilijk wordt om nieuwe functies vrij te geven, updates te beheren, zware aanpassingen te maken, integraties te configureren en eigen extensies op te zetten.

Een LowCode platform maakt diepere aanpassingen mogelijk met behulp van aangepaste methoden en uitbreidingen die toegankelijk zijn vanuit frameworks, zonder te worden opgesloten in een product of het platform. Met toegang tot een open source runtime omgeving en bibliotheken, maakt een low code platform gebruik van populaire frameworks die door miljoenen ontwikkelaars worden gebruikt, waardoor het eenvoudiger wordt om aanpassingen te doen en een product lock-in te vermijden.

Synchroniseer en volg codewijzigingen met versiebeheersystemen. De meeste ontwikkelteams staan ook voor de uitdaging om code bij te houden en bij te werken wanneer er versie-upgrades plaatsvinden. Telkens wanneer een versie wordt vrijgegeven, moeten applicaties meestal worden herschreven om de bestaande uitbreidingen en aanpassingen te behouden.

Om wijzigingen te synchroniseren en codewijzigingen bij te houden, bieden low code platformen diensten voor versiebeheer aan. Door gebruik te maken van een ingebouwd versiebeheersysteem, kunt u wijzigingen in uw projectbestanden beheren, inclusief broncodes, documentatie en webpagina’s. LowCode platforms bieden een geïntegreerd versiebeheersysteem waar u externe versiebeheersystemen kunt configureren, zoals Gitlab, Bitbucket en Github.

Version control system

Business of Vendor Lock-In. Is de licentie- en prijsoptie toekomstbestendig?
Een bedrijfs- of vendor lock in is typisch wat IT-teams bedoelen wanneer ze ‘lock-in’ zeggen. Dit type lock-in kan zich voordoen wanneer u overstapt van de ene leverancier naar de andere. Commerciële overeenkomsten zoals ondersteuningsovereenkomsten en licenties waarvoor u tekent, kunnen u vastzetten aan één leverancier.
Om een business- of vendor lock-in te voorkomen, moet u eerst vragen of de prijsstelling past bij de eisen en de grootte van uw onderneming en of deze toekomstbestendig is wanneer u in de toekomst wilt schalen.

Software ontwikkelplatformen hebben altijd een soort van propriëtaire aard ingebed gehad. Met open source technologie zoals LowCode is dit veranderd. LowCode platformen kiezen voor een uitbreidbare benadering van applicatieontwikkeling en levering, één die open source technologieën ondersteunt. Dit gezegd zijnde, moet u er bij de evaluatie van een low code platform op letten dat u zich niet vastpint op de ‘abstractie’. De abstractie van uitbreidbaarheid van code, toegankelijkheid van gegevens, flexibiliteit om aan te passen, en vrijheid om componenten te volgen en te beheren in het applicatie ontwikkel- en implementatieproces.

Hoe u uw technologie gebruikt, bepaalt het succes ervan. Wees u bewust van de soorten lock-in.

Wat heeft u geleerd  van dit artikel? Of heeft u nog verdere  vragen? Laat het dan weten in de reacties.

Over de schrijver
WaveMaker is een toonaangevend Java low-code platform dat professionals helpt snel moderne, schaalbare en veilige software producten en applicaties te bouwen. Opgericht door een team van Java middleware technologie-experts, is de missie van WaveMaker om programmeurs uit te rusten met een flexibel low-code platform dat abstractie kan bieden en de resultaten van core software development teams kan vergroten.
Reactie plaatsen