De impact van open standaarden en open source op de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties
4 min. leestijd

De impact van open standaarden en open source op de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties

De impact van open standaarden en open source op de ontwikkeling van bedrijfsapplicaties

Open standaarden voor informatietechnologie” lijkt een nieuwe term te zijn waar iedereen het de laatste tijd over heeft. Maar in feite zijn standaarden er al heel lang. Het stopcontact en de stekker die u gebruikt om uw elektronische apparaten op te laden, USB-kabels die perfect in de daarvoor bestemde gleuven passen, of de WiFi-signalen waarmee uw apparaten verbinding maken – al deze zaken voldoen aan open standaarden.

In tegenstelling hiermee zijn er propriëtaire normen. Zoals de naam al zegt, zijn propriëtaire standaarden “gesloten” – standaarden die alleen compatibel zijn met een paar specifieke configuraties. Het toevoegen van functies binnen het systeem zelf is een fluitje van een cent. Maar als het gaat om de integratie van technologieën die tot een ander systeem behoren, is het ofwel een vervelende taak of helemaal niet mogelijk.

Dit heeft de aandacht van de bedrijfseigenaars gevestigd op de op open standaarden gebaseerde technologie-architectuur. Het gebruik van open standaarden bevordert innovaties die resulteren in ontwrichtende technologieën die de markt overspoelen. Uiteindelijk wint de eindgebruiker doordat hij niet vastzit aan de manier van zakendoen van één groot bedrijf.

Open source en open standaard

In het algemeen verwijst open source naar elk softwareprogramma dat een bewerkbare broncode heeft, beschikbaar voor gebruikers en ontwikkelaars om het naar hun wensen te wijzigen. Open source software wordt meestal ontwikkeld als een openbare samenwerking en kan door iedereen vrij worden gebruikt. Aan de andere kant wordt open standaard software gedefinieerd als software die de richtlijnen volgt die zijn vastgelegd om technologieën “open” te houden. Deze richtlijnen maken het vrij delen van alle soorten gegevens met een perfecte getrouwheid mogelijk. Open standaarden helpen vendor lock-in te voorkomen en daardoor de interoperabiliteit te verbeteren.

Qua concept lijken open source en open standaarden meer op elkaar dan dat ze verschillen. Het doel van beide groepen is om een immense hoeveelheid gedeelde waarde te creëren die door iedereen vrij kan worden gebruikt. Zowel voorstanders van open source als van open standaarden hebben gelijkaardige ideeën over het besturen van een open project, maar hun aanpak is verschillend.

Applicatie-ontwikkeling kan veel meer winnen door samen te werken met zowel open source als open standaard software. Op technisch gebied hebben open source projecten die gebaseerd zijn op open standaarden betere kansen om toegang en ondersteuning te krijgen over governance zaken en andere industrie aanvaardbare documentatie. Het kan financieringsmogelijkheden openen die de doelstellingen van de onderneming kunnen beïnvloeden.

Verbeterde integratie

In het huidige scenario moeten bedrijfsapplicaties, om een volledige service te kunnen bieden, beschikken over verschillende integraties met derde partijen. Laten we eens kijken naar een applicatie voor het boeken van een taxi die mensen vanaf hun smartphone kunnen gebruiken. De app moet de GPS van de telefoon volgen om de locatie te bepalen en deze informatie vervolgens doorgeven aan de chauffeur, zodat deze de gebruiker op de exacte locatie kan bereiken. Deze navigatiefunctionaliteit wordt aan de applicatie toegevoegd door de integratie van een cartografische dienst – bijvoorbeeld Google maps. Voor een succesvolle integratie van afzonderlijke toepassingen moeten de software en de gegevens zonder enige miscommunicatie met elkaar kunnen samenwerken. Dit is alleen mogelijk met open standaarden, die verschillende softwaresystemen in staat stellen gegevens gemakkelijk, snel en betrouwbaar uit te wisselen.

Vermijd vendor lock-in

Wanneer een toepassing moet samenwerken met verschillende systemen met diensten die over meerdere domeinen verspreid zijn, is er behoefte aan een verbindingsschakel voor de snelle overdracht van gegevens. Application Programming Interfaces (API’s) maken deze koppeling mogelijk. Dit is waar interoperabiliteit een rol speelt. Als uw bedrijfsapplicatie open standaarden volgt, zijn er op standaarden gebaseerde API’s die u kunt gebruiken om verbinding te maken met elk systeem. Maar als uw applicatie propriëtaire standaarden volgt, zijn de keuzes beperkt en moet men aangepaste API’s ontwikkelen voor hetzelfde. Dit leidt tot vendor lock-in. U zit vast aan het gebruik van een systeem van een specifieke leverancier. Hierdoor hebben de tekortkomingen van dat systeem ook invloed op de efficiëntie van uw applicatie. In plaats daarvan, het bouwen van een toepassing met open standaarden, bent u niet gebonden door een leverancier of zijn tekortkomingen.

Tijd besparen

Een bedrijfsapplicatie moet over het algemeen zo ontworpen zijn dat ze compatibel is met verschillende systemen en verschillende schermen. Als de applicatie gesloten standaarden volgt, is dit alleen mogelijk als elke compatibiliteit afzonderlijk wordt aangepakt. Het kan zijn dat men uitgebreide propriëtaire interfaces moet ontwerpen om compatibiliteit met elk systeem mogelijk te maken, waardoor de interoperabiliteit wordt beperkt. Open standaarden daarentegen maken de weg vrij voor een volledig interoperabele bedrijfsapplicatie met een eenvoudige plug-and-play set-up voor alle systemen op alle apparaten. Zo bespaart u heel wat manuren voor het ontwikkelen van aangepaste interfaces of het aanbieden van uitgebreide integratiediensten aan klanten.

Betere bescherming van bestanden

Het is uiterst moeilijk om gegevens te converteren als een applicatie, die verouderd raakt, propriëtaire bestanden ondersteunt. Met open standaarden zijn bestandstypen en gegevens echter beschermd tegen toepassingen die verouderd raken. Als een bestandstype open standaarden volgt, kan de nieuwe applicatie de gegevens gemakkelijk gebruiken of converteren.

Gemakkelijk te porten

Het is eenvoudiger om een applicatie te porten naar meerdere platformen als de implementatie volgens gestandaardiseerde regels en richtlijnen verloopt. Verder is er ook minder training nodig om de applicatie op verschillende platformen te ontwikkelen. Daarentegen vereisen propriëtaire applicaties doorgaans meer training en kennis omdat de informatie daarover niet publiekelijk beschikbaar is.

Toegevoegde voordelen

Door mensuren te besparen, verkort u de time-to-market. Nogmaals, wanneer uw applicatie in korte tijd klaar is en er geen integratiediensten nodig zijn, bespaart u ook veel op de ontwikkelingskosten. Met lage ontwikkelingskosten en geen vendor lock-in, is de total cost of ownership van de applicatie ook laag.

Welke te kiezen?

In de wereld van vandaag zijn er nieuwe technologieën die in een zeer snel tempo opkomen. Daarom zou het beter zijn om een applicatie te hebben die alle technologische ontwikkelingen gemakkelijk kan bijbenen. Vanuit zakelijk oogpunt zijn open standaarden een noodzaak, terwijl open source een keuze is. Door te kiezen voor software frameworks die voldoen aan open standaarden, zullen de resulterende bedrijfsapplicaties voldoen aan de aanvaarde veiligheidsniveaus en modi van gegevensuitwisseling. Het verbetert ook de toegankelijkheid en de kwaliteit van uw bedrijfsapplicatie. U kunt kiezen voor open source of proprietary software voor het bouwen van uw applicaties, puur gebaseerd op de behoeften en voorkeuren.

Over de schrijver
WaveMaker is een toonaangevend Java low-code platform dat professionals helpt snel moderne, schaalbare en veilige software producten en applicaties te bouwen. Opgericht door een team van Java middleware technologie-experts, is de missie van WaveMaker om programmeurs uit te rusten met een flexibel low-code platform dat abstractie kan bieden en de resultaten van core software development teams kan vergroten.
Reactie plaatsen