odata or bapi

Naar ODATA of NIET naar ODATA, dat is de vraag.

 Het belangrijkste dat ODATA wint op BAPI's zijn flexibiliteit, open standaarden en machineleesbaarheid. Dit kan ten koste gaan van de snelheid.

Deze vergelijking gaat enigszins mank. Terwijl BAPI werd uitgevonden om servers te verbinden, wordt ODATA eerder gebruikt om servers met clients te verbinden. Hoewel de uitvinders van ODATA misschien serververbindingen in gedachten hadden, is zuiver REST de de facto standaard geworden voor het verbinden op dit niveau. Het zou daarom zuiverder zijn om BAPI te vergelijken met REST, en misschien met verwante normen zoals webservices.

Vanuit een oogpunt van functionaliteit kan een BAPI specifieker zijn en meer toegesneden op je use-case dan een ODATA databron. Maar ODATA is een standaard, wat betekent dat je veel tooling tijdens client-ontwikkeling gratis krijgt, bijvoorbeeld een ODATA js client library. Je kunt frameworks gebruiken die ODATA databronnen kunnen gebruiken, in plaats van te programmeren tegen de individuele BAPI's die je hebt gemaakt of die SAP levert.

Client-ontwikkelaars zijn wellicht niet bekend met de fijne kneepjes van elk subsysteem waaruit ze gegevens moeten halen. Je hebt de bedrijfskennis waar je voor moet zorgen en de technische afhankelijkheden waaraan moet worden voldaan. Je zou een reeks standaard BAPI's kunnen blootleggen om tot een gelijkaardig punt te komen (als je alles negeert wat geen SAP is), maar ODATA is gewoon dat. Een standaard interface waarbij op zijn minst het technische deel gedeeld wordt tussen gegevensbronnen.

Of je de waarde in ODATA ziet, hangt af van waar je vandaan komt. Als je een enkele, zeer gerichte client-applicatie in een LowCode platform moet ontwikkelen die data leest en schrijft van en naar een SAP-systeem, dan zijn BAPI's misschien wel de gemakkelijkste keuze. Maar als je een soort CEO-dashboard moet opzetten dat meerdere gegevensbronnen integreert en allerlei operationele statistieken weergeeft, zoals verkoopgegevens, productieonderbrekingen, cashflow en wat je nog meer kan bedenken, dan zal je het gemakkelijker hebben om ODATA-gegevensbronnen te integreren.

Vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar is de SAP connector, zoals geïmplementeerd op in de B-Synergy SAP Connector, veel gemakkelijker te gebruiken dan de procedure voor ODATA services.

Reactie plaatsen