Low Code

Rapid Application development RAD

Rapid Application Development of RAD is een voorloper van LowCode. Veel LowCode platformen noemden zichzelf eerst een RAD platform maar sinds Forrester en Gartner LowCode als terminologie gebruiken zijn veel RAD platformen plotseling een LowCode platform.

Zit er dan helemaal geen verschil tussen RAD en LowCode? Jawel, LowCode is toegankelijker gemaakt voor mensen met een afstand tot harde ICT competenties zoals programmeren, database design of front-end ontwikkeling. LowCode platformen gebruiken hier veelal eigen proces vormen en modellen voor om tot een applicatie te komen. Deze processen worden ondersteund door een visueel ingestelde ontwikkel-omgeving.

Ontwikkelaars die zonder ICT kennis gebruik maken van LowCode platformen worden burgerontwikkelaars genoemd. Door burgerontwikkeling kunnen eenvoudige applicaties op departement niveau gemaakt worden. Voor complexe applicaties en enterprise applicaties is vaak toch een ervaren programmeur nodig die bekend is met het platform.

Door burgerontwikkeling kunnen de schaarse ervaren developers vrij gemaakt worden om de meer technische uitdagingen aan te gaan. Heeft een LowCode platform dan ook zin voor ervaren developers, kunnen deze ontwikkelaars dan ook sneller ontwikkelen? Nee, niet zonder meer. Vaak zit het LowCode platform in de weg en krijgen ervaren ontwikkelaars te maken met leaky abstractions en service lock-in. Een RAD tool is dan ook beter geschikt voor ervaren ontwikkelaars, deze zijn gebouwd om ontwikkelaars te ondersteunen en niet voor burgerontwikkelaars. WaveMaker is een LowCode platform dat zich met name richt op de Java ontwikkelaar. Je zou dus kunnen zeggen dat Wavemaker een RAD tool is. Echter heeft ook WaveMaker ervoor gezorgd dat minder ervaren ontwikkelaars makkelijk hun weg vinden op het platform. De frustraties van Service Lock-in en leaky abstractions komen  niet voor doordat WaveMaker een Open LowCode platform is. Of dus, een open RAD omgeving.

Geïnteresseerd in een WaveMaker demo?


Wat heeft u geleerd van dit artikel? Laat in de reacties weten wat u er van vond. 

Reactie plaatsen