Zeven aannames die je moet vermijden als je LowCode platforms overweegt
8 min. leestijd

Zeven aannames die je moet vermijden als je LowCode platforms overweegt

De LowCode reis van digitale transformatie

U kiest voor een LowCode platform en begint aan de modernisering van uw applicaties. Spoel een paar maanden vooruit en u realiseert zich dat de gebruiksvriendelijke drag-and-drop functie geweldig is om een prototype te bouwen. Het platform schiet tekort om de fijne kneepjes van een serieuze bedrijfsapplicatie uit te etsen. U realiseert zich ook dat wanneer u wilt opschalen en meer applicaties wilt bouwen en het aantal gebruikers wilt verhogen, er behoorlijke extra kosten zijn. Daarbij komt nog de afhankelijkheid van runtime en de extra kosten van implementatie op de infrastructuur van uw keuze en bijkomende service lock-in. Deze en vele andere uitdagingen zetten u aan tot een realiteitscheck. U vraagt zich af, of in de drang om te moderniseren en competitief te zijn, het LowCode platform wel de juiste keuze was?

In de reis van digitale transformatie kan de weg naar modernisering een uitdaging zijn. Wanneer je geconfronteerd wordt met technologische modernisering, te maken hebt met legacy-systemen zoals 5250-gebaseerde, green screen applicaties, strak gekoppelde business logica, monolithische code base structuren en beperkte kennis van de applicatie-architectuur, welke keuze heeft u dan? U kijkt naar wat er trending is in de markt. U stelt vast dat de uitgaven voor LowCode technologie toenemen (tot 21,2 miljard dollar tegen 2022). Bijgevolg besloot u mee te doen, u of uw solution architecten keken naar low code in het Gartner Quadrant en u koos een platform. Of u bent nog niet zo ver, en u kijkt nu naar een LowCode platform, lees dan deze zeven aannames die u moet vermijden goed door. Uw CFO en CEO maar ook uw ontwikkelteam zal u zeker dankbaar zijn.

Elke onderneming is erop gebrand om mee te liften op de LowCode golf. In lijn met het moderniseringsverhaal, zouden ze dat ook moeten doen. De uitdaging ontstaat wanneer LowCode wordt geadopteerd zonder de ‘nuts and bolts’ van het platform te leren kennen en te begrijpen hoe het past bij hun vereisten. Dit is het moment waarop een realiteit check plaatsvindt, wanneer er een flagrante kloof ontstaat tussen verwachtingen en realiteit. Vaker wel dan niet is de realiteit van technologische modernisering en digitale transformatie anders dan verwacht. Het is een feit dat, terwijl bedrijven naar verluidt 1,2 biljoen dollar hebben uitgegeven aan digitale transformatie in 2019, uit analyse blijkt dat slechts 1% van deze inspanningen daadwerkelijk de verwachtingen zou bereiken of overtreffen.

Verwachting vs. Werkelijkheid. Het overbruggen van de kloof bij het overnemen van LowCode

Doe geen aannames, weet wat je kunt verwachten om de realiteit te controleren 

Alvorens LowCode te adopteren, is het belangrijk om rekening te houden met de verwachtingen en eisen van verschillende stakeholders. CIO’s, CTO’s, applicatie- en IT-leiders verwachten dat een investering in een low-code platform de time-to-market van applicatieontwikkeling en -levering moet versnellen. Operationele kosten verlagen, de vaardigheidskloof kan aangepakt worden, silo’s tussen gebruikers, ontwikkelaars en IT-teams moet overbruggen. Bovendien moet de schaalbaarheid gegarandeerd zij, en moet het systeem de groei kunnen bevorderen. IT-teams verwachten dat LowCode platforms de druk wegnemen door zakelijke gebruikers in staat te stellen hun eigen applicaties te bouwen met minimale IT-ondersteuning. Hierdoor kan de bandbreedte verkregen worden om te innoveren. Ontwikkelaars zijn een klasse apart, en gaan ervan uit dat zij het platform “vertellen” wat de applicatie moet zijn. Professionele ontwikkelteams verwachten dat low-code platforms de tijdrovende en alledaagse taken van het genereren van code automatiseren, zodat zij zich kunnen richten op het ontwikkelen van toepassingsmogelijkheden die differentiatie bieden en de gebruikers-/klantervaring verbeteren.

Laten we, rekening houdend met deze verschillende verwachtingen, eens kijken naar enkele van de veronderstellingen en aannames die de kloof tussen verwachtingen en realiteit creëren, en wat er kan worden gedaan om die kloof te verkleinen.

Aanname 1: Het platform is gebouwd voor enterprise-grade applicatieontwikkeling

 • Verwachting – U gaat ervan uit of verwacht dat alle low-code platforms zijn ontworpen voor professionele ontwikkelaars. Dat het low-code platform de technologie-stack en architectuur heeft om ontwikkelingsteams te helpen complexe, enterprise-grade applicaties te bouwen.
 • Werkelijkheid – Niet alle low-code platformen ondersteunen de ontwikkeling van professionele applicaties. De meeste platforms zijn ontworpen voor burgerontwikkelaars of zakelijke gebruikers die doorgaans prototype- of schaduw-IT-applicaties bouwen met behulp van template-gestuurde UI.
 • Wat kan er worden gedaan om de kloof te overbruggen? – Houd rekening met de aangeboden technologie stack en de architectuur van het platform om te begrijpen of het serieuze, enterprise-grade applicaties kan ondersteunen.

Aanname 2: LowCode zal codering vervangen

 • Verwachting – Met de belofte van een WYSIWYG ontwikkelomgeving en visuele drag-and-drop applicatie ontwikkeling, verwacht u dat door het gebruik van een LowCode platform het handmatig coderen zal vervangen.
 • Realiteit – Complexe, enterprise grade applicaties hebben meestal een ingewikkelde business logica. Het bouwen van een rijke applicatie vereist vaak dat ontwikkelaars native gaan en er is een zekere mate van handmatige codering nodig om aandacht te geven aan de details van de applicatie.
 • Wat kan er gedaan worden om de kloof te overbruggen – LowCode applicatie gaat niet over het vervangen van handmatige codering, het gaat over het optimaliseren van de tijd van ontwikkelaars. Bij de adoptie van een low-code platform, moet u een balans tussen low-code en high-code te behouden. Op deze manier kunt u het tijdsbestek van tijd-intensieve taken zoals testen verkorten en ontwikkelaars in staat stellen zich te concentreren op andere fijne kneepjes van applicatie-ontwikkeling.

Aanname 3: Het platform genereert kwaliteitscode en testen is niet nodig

 • Verwachting – U gaat ervan uit dat aangezien de code automatisch wordt gegenereerd en niet handmatig, de kans op fouten kleiner is. U mag ook verwachten dat het low-code platform kwaliteitscode genereert en ingebouwde beveiligings- en testfuncties heeft, zodat de gebouwde toepassingen met succes zouden functioneren.
 • Realiteit – Sommige applicaties die gebouwd zijn met behulp van low code falen, als gevolg van verschillende redenen, van codering of business logica fouten, integratie problemen, tot bedreigingen van de veiligheid.
 • Wat kan er gedaan worden om de kloof te verkleinen – Hoewel de belofte van low code is om applicaties te bouwen die functioneel en veilig zijn, moet je een teststrategie hebben. U moet ervoor zorgen dat het platform tijdens de hele ontwikkelingscyclus over functies beschikt om applicaties te testen op functionaliteit en veiligheid. Dit zou het risiconiveau in verband met mislukte implementaties en bedreigingen van de veiligheid verminderen.

Aanname 4: Het platform is schaalbaar en ondersteunt toenemende groei

 • Verwachting – U gaat ervan uit dat u gemakkelijk kunt opschalen om een onbeperkt aantal apps te bouwen en een toenemend aantal gebruikers te ondersteunen zonder extra kosten.
 • Realiteit – Wanneer de tijd komt om meer applicaties te bouwen, het aantal gebruikers te verhogen, of te verhuizen naar een andere ontwikkelomgeving, realiseert u zich dat veel low-code platforms extra kosten met zich meebrengen en niet de mogelijkheden hebben om op te schalen.
 • Wat kan er gedaan worden om de kloof te overbruggen – Het is belangrijk om te beoordelen of het platform dev-time en run-time schaalbaarheid biedt en te overwegen of het licentiemodel van het LowCode platform past bij uw schaalbaarheidsbehoeften. Er zijn platforms waar u moet betalen om het aantal gebruikers of applicaties dat u kunt ontwikkelen te vergroten, maar er zijn ook prijsmodellen waarbij u kunt kiezen voor betaling per ontwikkelaar. Breng daarom eerst uw schaalbaarheidsbehoeften in kaart om er zeker van te zijn dat het licentiemodel geschikt is.

Aanname 5: U zit niet vast aan het platform en kunt applicaties aanpassen na de migratie

 • Verwachting – In een situatie waarin u moet migreren naar een ander platform, gaat u ervan uit dat de LowCode leverancier u de zekerheid kan bieden dat u de code kunt genereren en applicaties opnieuw kunt compileren.
 • Realiteit – Hoewel uw applicatie kan draaien, weet u of u wijzigingen kunt aanbrengen in de code of bent u gebonden aan het platform? Is de code leesbaar om applicaties aan te passen? In migratiesituaties is de gegenereerde code meestal algoritmisch accuraat, maar de code is niet leesbaar voor mensen, waardoor het voor ontwikkelaars moeilijk is om zinvolle wijzigingen in de code aan te brengen.
 • Wat kan er gedaan worden om de kloof te overbruggen – Gezien de grote impact van applicaties op operaties, moet iedereen die een LowCode platform gebruikt, de gegenereerde code controleren en testen. Zorg ervoor dat de gegenereerde code syntax-agnostisch is en dat de code leesbaar en aanpasbaar is, wat belangrijke factoren zijn voor het onderhoud van applicaties op lange termijn.

Aanname 6: Er is geen runtime afhankelijkheid en u bent vrij om te implementeren op infra van uw keuze zonder aparte kosten voor deployment.

 • Verwachting – U verwacht end-to-end vrijheid in het gebruik van het platform, van applicatie-ontwikkeling tot deployment. U gaat ervan uit dat er geen runtime-afhankelijkheid is en dat u applicaties kunt implementeren op infrastructuur naar keuze, van containers, virtuele machines tot on-premise infrastructuur.
 • Realiteit – Hoewel applicatieontwikkeling gratis is, hebben veel LowCode platforms aparte kosten voor deployment en gebruiken ze in-house runtime engines. De applicaties die op het platform zijn gebouwd, worden ingezet op geselecteerde clouds en in hun omgevingen, waardoor het een uitdaging is om eigenaar te worden van de code en applicaties opnieuw te bouwen.
 • Wat kan er worden gedaan om de kloof te verkleinen? – Om de operationele kosten te minimaliseren, moet ervoor worden gezorgd dat het platform met lage code een runtime-engine met open broncode heeft, die toegang geeft tot de gebruikte runtime-bibliotheken en ontwikkelaars in staat stelt applicaties aan te passen zonder aan het platform vast te zitten.

Aanname 7: Onderschatting van de complexiteit van het beheer van API’s tijdens de integratie

 • Verwachting – Tijdens het integratieproces verwacht u dat het platform ontwikkelaars een visuele benadering biedt om data-elementen rechtstreeks in de applicatie in te bouwen, verbinding te maken met databronnen en hen zelfs in staat stelt business logica te configureren en datamodellen te ontwerpen binnen de applicatie.
 • Realiteit – Dit zou waarschijnlijk prima werken als uw applicatie integreert met slechts een paar andere systemen. De uitdaging ontstaat wanneer u meer dan een dozijn systemen moet integreren en API’s moet beheren.
 • Wat kan er gedaan worden om de kloof te verkleinen – Wanneer u meerdere systemen moet integreren, kunt u de complexiteit van het beheren van API’s maar beter niet onderschatten. Wat u moet begrijpen is het soort documentatie dat de LowCode provider aanbiedt en hoe deze het beheer van API’s op de lange termijn mogelijk zou maken.

Modernisering, als onderdeel van digitale transformatie, is een intensieve aangelegenheid. Gartner voorspelt dat digitale transformatieprojecten van grote en traditionele ondernemingen tot 2021 twee keer zo lang zullen duren en twee keer zoveel zullen kosten als verwacht. Kleinere en wendbare ondernemingen zullen daarentegen meer succes hebben bij het implementeren van moderniserings- en digitale transformatie-initiatieven. Ongeacht deze feitelijke voorspelling kunnen zowel grote als kleine ondernemingen nog steeds voordeel halen uit opkomende technologische oplossingen, zoals LowCode. Oplossingen die voortdurend evolueren, zich aanpassen aan de uitdagingen van technologische modernisering en de reis van digitale transformatie soepel en succesvol laten verlopen.

Heeft U behoefte aan een transparante en eerlijke assessment over uw LowCode strategie of digitale transformatie? Vraag dan eens bij onze partner B-Synergy naar één van hun ervaren solution architecten. Zij adviseren u over uw bestaande LowCode landschap en zijn bovendien zeer ervaren op het gebied van het integreren van SAP met LowCode.

Over de schrijver
WaveMaker is een toonaangevend Java low-code platform dat professionals helpt snel moderne, schaalbare en veilige software producten en applicaties te bouwen. Opgericht door een team van Java middleware technologie-experts, is de missie van WaveMaker om programmeurs uit te rusten met een flexibel low-code platform dat abstractie kan bieden en de resultaten van core software development teams kan vergroten.
Reactie plaatsen